Wat is en doet een doula?

Als Doula sta ik letterlijk en figuurlijk naast je tijdens het hele proces. Al of niet in samenwerking met je partner, zodat er een ontspannen sfeer ontstaat waarbinnen een soepele bevalling mogelijk is.

Natuurlijk proces

Mijn betrokkenheid als doula is niet medisch. Ik ondersteun je fysiek en emotioneel, adem mee, stel baringshoudingen voor. Ik ben er voor je en zal je door ervaring intuïtief begeleiden. Als Doula help ik je de kracht te voelen om te kiezen voor de geboorte die bij jou past. Ik kan je aanmoedigen om je te helpen vertrouwen op een natuurlijk proces zodat interventies die niet nodig zijn voorkomen kunnen worden.

Doula steeds aanwezig

Ik blijf nadat je me benadert bij het hele proces aanwezig van voor het moment dat je begint, weeën voelt, tot na de geboorte. Ik help jou en je partner beslissingen te maken, en die voor zover mogelijk te realiseren tijdens de bevalling. Ook vertaal ik jouw vragen en wensen naar de medische staf.

Als Doula staat Wieneke letterlijk en figuurlijk naast je tijdens het hele proces.

Veel informatie

Sinds 2006 vindt de Doula, haar weg in Nederland. Vaak voelen aanstaande moeders zich onzekerder, ondanks of misschien wel door alle informatie die voorhanden is. Medicalisering en de technieken rond de bevalling nemen toe en daarmee ook het aantal interventies als de keizersnede en het aanbieden van pijnstillers.

Thuis bevallen

Onze Nederlandse traditie van thuis bevallen zijn we aan het verliezen. Bevallingen worden steeds vaker als medisch aangemerkt. De betrokken en ervaren verloskundigen staan onder hoge werkdruk.

Vandaar dat de vraag naar begeleiding gedurende de zwangerschap en bij de geboorte toeneemt.