Wieneke van Stenis, doula

Wieneke van Stenis, doulaIk ben in Hongkong en op de Filippijnen bevallen van mijn drie kinderen – en ben nu ook grootmoeder. Ik kan me weinig ondersteuning herinneren, mijn bevallingen heb ik nogal onbewust doorstaan als ik er nu op terugkijk.

Een verpleegster heeft bij de geboorte van mijn eerste kind naast mijn bed gezeten met een boek met plaatjes. Ze hield mijn hand vast, legde uit hoe mijn proces verliep en sprak me bemoedigend toe. Ze liet me niet alleen en ze stelde me gerust. Ik herinner me haar nog steeds, je zou haar nu een Doula noemen.

Dat vertrouwen is wat ik vrouwen die nu bevallen ook wil geven.

Wieneke als doula

Niet toevallig las ik tijdens de zwangerschap van mijn oudste dochter een artikel over de zwangerschaps- en bevallingscoach. Dat raakte een snaar bij mij waarop ik besloot de Doula opleiding in Utrecht te volgen.

Met de driejarige opleiding bij het ITIP (Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie) en een verdiepingsslag bij de SRN (Stichting Regressie Nederland) had ik hiervoor in de jaren negentig een goed fundament gelegd.

Als Doula kan ik met de inzichten die ik tijdens die opleidingen heb opgedaan en met mijn ‘wijze’ leeftijd en ervaring in de praktijk helpen bij zwangerschap en geboorte.

Ik heb ervaren hoe vervullend het ondersteunende werk tijdens de zwangerschap en de bevalling voor de aanstaande moeder is.

Wieneke en familie