skip to Main Content

Lesgeven en Stagebegeleiding

Van nature zijn we allen als vrouw en Doula dienend aan het geboorte proces.

In januari 2006 begon een team van bevlogen en ervaren vrouwen andere vrouwen op te leiden, die bij zwangerschap en bevalling ondersteuning zouden kunnen bieden bij de emotionele en fysieke ervaringen die het baren van een kind met zich meebrengen.

Dora Kroon, Thea van Tuijl, Trudie Kamphuis, uit verschillende disciplines, stonden aan de wieg van de eerste Doula opleiding in Nederland. ‘De Doula’ stond op de kaart, een nieuw serieus beroep In Nederland. In het buitenland (de Angelsaksische landen) bestond ze al veel langer. Veel buitenlandse vrouwen die nu zelf bevallen zijn geboren in de aanwezigheid van een Doula.

Zelf ben ik in januari 2009 begonnen aan deze Doula opleiding in Utrecht. Sinds 2015 geef ik daar nu ook les. Vele Doula’s hebben sinds 2006 hun intrede gedaan. Onbekend zijn we allang niet meer, een “Oh mooi er is een Doula bij” kan het klinken, vaak gevolgd door een warm onthaal van de medische staf.

Onze aanwezigheid is ook dienend aan die van de verloskundige en de arts. Zij dragen de medische verantwoordelijkheid voor het goede verloop van de bevalling.

Wij ondersteunen jou als zwangere (en je partner) door helemaal bij en voor je te ‘zijn’ van het begin tot het einde. Er is geen wisseling van de wacht.

We spreken als Doula’s de barende vrouw aan op haar oerkracht, op haar vermogen om in verbondenheid met haar partner de regie in eigen hand te houden.

Voor een alleenstaande vrouw is de Doula een bijna onmisbare schakel, ze is er dan helemaal voor de moeder die haar kindje baart.

Persoonlijk vervult het mij om Doula’s in opleiding in hun nieuwe rol te begeleiden en bij te staan. Deze stagiaire Doula’s, kun je onder bij de Doula opleiding vinden. Ook zij kunnen je goed bij je bevalling begeleiden. Deze stagiaire Doula’s hebben in de opleiding al veel ervaring en kennis opgedaan. Ze hebben zich persoonlijk ontwikkeld en zijn in staat om medische situaties op de voet te volgen, te begrijpen en uit te leggen.

Back To Top